|
Door wind gevormde duinen omgeven door paradijselijke baaien en stranden,
eeuwig groen sappig grasland waar duizenden schapen zich thuisvoelen,
ruige kusten aan een meestal woelige en onvoorspelbare oceaan,
een gevarieerde dierenwereld met soorten, uniek voor Nieuw-Zeeland,
vulkanische landschappen met kokende modderpoelen en hoog opspuitende geisers
en ijzige pieken in het hooggebergte, waar prachtige gletsjers uit neerdalen.
Dit zijn maar enkele van de schitterende natuurfenomen die te zien zijn bij onze tegenvoeters.
De eilanden van Nieuw-Zeeland zijn eigenlijk een minicontinent op zich, en de vriendelijke bewoners helpen je graag op weg doorheen hun prachtige land.
We nemen U dan ook graag mee op reis doorheen dit geologisch wonder! |
|
We beginnen de reportage met een kort overzicht van het geologisch ontstaan van Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is reeds miljoenen jaren gescheiden van het vasteland en dat had en heeft een grote invloed op het klimaat, de fauna en de flora. Tevens ligt de archipel op een breuklijn wat aanleiding heeft tot geothermische activiteit.
De eerste regio die we bezoeken is de Bay of Islands, een baai in Northland aan de Grote Oceaan en een toeristische trekpleister bij uitstek, niet in het minst onder de Nieuw-Zeelanders zelf. Daarna bezoeken we het Coromandel schiereiland ten Oosten van Auckland, populair bij de Aucklanders die hier rust en een zacht klimaat vinden. Op het schiereiland vinden we enkele mooie tuinen en aan de Oostzijde is er het rots- en zandstrand 'Cathedral Cove'. Hierna bekijken we kort even de recente geschiedenis met de ontdekking door Abel Tasman en James Cook. De Maoricultuur mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Rond Roturua vinden we heel veel geothermische activiteit waarvan we een hele reeks fenomen bekijken: heetwaterbronnen, sulfermeren, geisers en modderpoelen in Wai-o-Tapu. Kleurrijke vulkaankraters en sulferdampen in het park 'Craters of the Moon'. Vlakbij is er ook een geothermische centrale waar het hete water uit de grond wordt opgepompt om er elektriciteit mee te genereren.
Het Tongariro National Park wordt gevormd door drie vulkanen: Mt. Tongariro, Mt. Ngauruhu en Mt. Ruapehu. Deze laatste liet in 1995 nog eens van zich horen door duizenden tonnen as de lucht in te spuwen. In het park doen we enkele wandelingen met zicht op de vulkaankegel van Mt. Ngauruhu met in zijn schaduw de specifieke plantengroei, de oude kratermeren, rivieren en watervallen. De meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland ligt 80 kilometer voor de kust van de Bay of Plenty en noemt: White Island. Het eiland wordt nog dagelijks gevormd en regelmatig zijn er stofuitbarstingen. We zetten het gasmasker op en doen een wandeling op deze vulkaan en nemen een kijkje in het groene meer binnen in de vulkaankrater.
Na deze oerkrachten is het tijd om wat rustiger plaatsen te bezoeken. We trekken naar de Oostkust, meer bepaald naar Cape Kidnappers vlakbij het Art-deco stadje Napier. Na een strandwandeling van enkele uren bij laag tij langs impressionante kliffen komen we bij een kolonie Jan-van-Genten. Deze vogels laten zich tot op enkele meters benaderen en storen zich niet aan de bezoekers wanneer ze op hun nest zitten te broeden.
Van Cape Kidnappers maken we de sprong naar het zuidereiland en komen aan in de Marlborough Sounds. Tussen de baaien liggen de met varens en beuken bedekte heuvels van waarop met mooi zicht heeft over o.a. de Kenepuru Sound en de Queen Charlotte Sound. In de Sounds wandelen we langs een deel van de Queen Charlotte Track. Het eerste deel eindigen we met een overzichtje van de schapen- en kiwiteelt.
Het tweede deel starten we in het Abel Tasman National Park, het bekende en beroemde park aan de noordkust van het Zuidereiland. Het klimaat is hier uitzonderlijk mild en de gouden zandstranden, het bos van varenachtigen, de riviertjes, hangbruggen en watervallen geven je de indruk dat je op een paradijselijk en ongerept eiland in de Indische of Grote Oceaan bevindt. Tevens passeerden we hier in november wanneer er bijna geen ziel op de stranden liep en het uitzonderlijk mooi weer was. Even verder ligt Farewell Spit, een reuze zandbank die tot ver in zee reikt. Samen met het Wharariki Beach vinden we in deze uithoek alweer een totaal ander kustlandschap.
Langs de Westkust zakken we dieper naar het zuiden. Deze kustlijn grenst aan de Tasman zee in het Westen en in het Oosten liggen de Zuidelijke Alpen. In het gebied valt enorm veel neerslag. Enkele attracties die we hier bezoeken zijn het replica-stadje Shantytown dat ons terugbrengt naar de tijd van de goudkoorts. Even verder liggen de 'Pancake Rocks' een op een kalksteenplateau dat zich tot in zee uitstrekt.
De toppers aan de Westkust zijn de Franz-Joseph en Fox glacier. Deze laatste bezoeken we uitgebreid samen met het gematigd regenwoud in de omgeving. Twee op de drie dagen verhult de getsjer zich in een dicht wolkendek maar geen nood, wij bleven lang genoeg om U de gletsjer in al zijn glorie te kunnen tonen. Vlakbij is er ook Lake Matheson, of het spiegelmeer, waar we in de vroege morgen de reflectie van de Zuidelijke Alpen kunnen zien.
Nu stappen we het éénmotorig vliegtuigje in om ons over de bergketen heen naar Mt. Cook National Park te brengen. Boven zien we de massa's sneeuw en ijs op en rond Mt. Cook en Mt. Tasman en de uitgestrekte Tasman glacier en het wonder van de uitgeschuurde U-vormige valleien. Vanuit Mt. Cook village maken we een wandeling tussen de gletsjers en langs de bergflanken. Even verder is er het bijzonder mooi gelegen gletsjermeer Lake Tekapo.
Nu rijden we naar het mondaine ski-oord Queenstown, waar het benji-springen werd uitgevonden en nog steeds wordt gedaan. Even verder maken we nog een wandeling door de Alpenweiden rond Wanaka. Eindigen doen we de reportage met de 4-daagse wandeltocht: De Milford Track. Hier regent het tot 8.000 mm per jaar maar wij hadden geluk: na een nacht met lichte sneeuwval was het uitzonderlijk mooi weer op deze trektocht. |