ApparatuurGalerijSitemap
IJsland | Schotse eilandgekte | India in dia | Nieuw-Zeeland | CataloniŽ & Barcelona | Portugal | Nepal
 
kaart ijsland foto
 
 

Catalonië & Barcelona

   
Aantal delen: 2
Duur: 45 + 46 minuten
Projectoren: 4
Aantal dia's in reportage: 1.055
Eerste vertoning: 4 oktober 2005
Geselecteerd voor "De Wereld Rond met VTB-VAB" seizoen 2005-2006
   
 

fotoDe autonome regio Catalonië in het noordoosten van Spanje biedt een rijk pallet aan natuur en cultuur. De natuurpracht wordt af en toe onderbroken door kleine charmante dorpjes. In de Catalaanse Pyreneeën ontdekken we honderden romaanse kerkjes, de majestueuze pieken van het Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de oude vulkaankegels van de Garrotxa en een verborgen tuin van Gaudí.

Het binnenland heeft nog meer te bieden: drie impossante Cisterciënzerkloosters tussen de wijngaarden en korenvelden, middeleeuwse stadjes zoals Montblanc en Pals en de kleurrijke gevels van de statige herenhuizen in Girona. Vergeten we natuurlijk niet de hoofdstad Barcelona waar men kan slenteren op de Ramblas en de overdekte markt La Boqueria, verbaasd kijken naar de modernistische architectuur van Gaudí en co, verdwalen in de tuinen van Montjuic of genieten van het panorama over de stad vanop Tibidabo. De Catalanen heten U van harte welkom.

 
In deze reportage tonen we U enkele van de bekende en minderbekende plekjes van Catalonië & Barcelona. We beginnen in Empuries aan de Costa Brava. Hier vinden we resten van zowel een Griekse als Romeinse beschaving. Lang niet alles werd blootgelegd, hier is nog vele decennia werk voor archeologen. Opvallend zijn enkele mooi bewaarde mozaïekvloeren.

fotoEven noorderlijk steekt een flink stuk land in de zee, het is Cap de Creus een bergachtig gebied met aan drie zijden de Middellandse Zee. Het grootste deel is onbewoond en zalig om er te wandelen. Op de kaap staat ook een vuurtoren op het meest oostelijke punt van het Iberisch Schiereiland.

Op Cap de Creus is het niet allemaal natuur. Centraal gelegen vinden we het romaanse klooster van Sant Pere de Rodes uit de achtste eeuw. Het werd prachtig gerestaureerd en binnenin zijn er permanente en tijdelijke tentoonstellingen. We kunnen U alvast een prachtig steenreliëf tonen van de Meester van Cabestany.

Gelegen in een rustige baai vinden we het bekendste dorpje op Cap de Creus: Cadaques. We moeten toegeven het is daar zeer toeristisch, maar buiten het topseizoen kan je er nog rustig rondslenteren. Cadaques was het dorpje waar Salvador Dalí in zijn kindertijd de familievakanties doorbracht.

fotoVan de kust rijden we naar het binnenland, tot in Figueres met één doel: het Teatre Museo Dalí. Liefhebbers van de kunstenaar kunnen hier hun hartje ophalen. Het museum, door Salvador Dalí zelf verbouwd en ontworpen staat letterlijk volgestouwd met schilderijen, sculpturen, juwelen, meubels, .... allemaal in zijn surrealistische stijl.

Iets meer zuidelijker ligt Girona, hoofdplaats van de gelijknamige provincie. De stad wordt doormidden gesneden door de Onyar rivier die overbrugd is door o.a. een metalen brug ontworpen door Gustave Eiffel. In de late avond is het er gezellig wandelen, de ondergaande zon belicht de kleurrijke gevels van de herenhuizen op de oever.

Vele beschavingen leefden hier en de vestingmuren zijn bijzonder impressionant. De kathedraal heeft een fijn uitgewerkte barokke façade, echter binnenin geen barok maar een schitterend gotisch schip van 23 meter breed, het breedste van heel Europa. Ok de arabische baden zijn misleidend. De Moren hadden hier inderdaad voet aan wal, maar deze baden werden gebouwd in de 12de eeuw, christelijke van oorsprong dus, maar wel gebouwd volgens de moorse en romeinse traditie.

fotoHalfweg deel één komen we aan in de Zona Volcanica de la Garrotxa, een persoonlijke favoriet. Jawel we vinden hier ook vulkanisme terug. De streek behorende tot de prepyreneeën ligt bezaaid met oude vulkaankegels. De vulkanen zijn slapend maar niet uitgedoofd, al moeten we ons niet meteen zorgen maken de laatste uitbarsting dateert alweer van 12.000 jaar geleden en het ziet er niet naar uit dat er onmiddellijk een nieuwe uitbarsting komt, maar ooit komt die er wel. De vruchtbare vulkaangrond is bijzonder geschikt voor landbouw en ook de weelderige vegetatie is er het gevolg van. De streek verken je best te voet langs de talrijke uitgestippelde wandelpaden. Santa Pau een rustig charmant dorpje ligt midden in het gebied.

Maar dé manier om de streek te zien is per luchtballon, menigen laten zich verleiden tot deze unieke ervaring. Bijna iedere morgen hangen enkele heteluchtballons in de lucht, het panorama is ronduit schitterend: van Cap de Creus tot de Pyreneeën. Maar vooral de talkrijke vulkaankegels stelen de show en met wat geluk vlieg je over de krater van de Volca Margarita.

fotoVan het noorden van Catalonië maken we de sprong naar het zuiden: de Ruta del Cister. Drie Cistercienzerkloosters liggen hier tussen de heuvels waarvan twee nog steeds bewoond. We bezoeken uitgebreid de verschillende ruimtes van een Cisterciënzerklooster. Ook de omgeving buiten de muren loont de moeite, vruchtbare gronden met koren en klaprozen, ellenlange wijnranken en het charmante dorpje Siurana, gelegen boven op een rots.

Het eerste deel eindigen we in een andere vruchtbare maar volledig vlakke streek: de Ebrodelta. De rivier de Ebro zorgt voor heel wat afzetting van sedimenten zodat deze vlakte nog ieder jaar een stukje groter wordt. Naast het natuurpark vinden we hier vooral landbouw in monocultuur: Rijst.
   
  fotoNa de pauze zetten we onze ontdekkingstocht verder in de bruisende hoofdstad: Barcelona! Op aanstekende muziek openen we met enkele verlichte fonteinen, de jachthaven, en het absolute meesterwerk van architect Antoni Gaudí: de nog onafgewerkte kathedraal La Sagrada Familia. Rustiger wordt het in de omgeving van de Plaça de Catalunya, het centrum van Barcelona en de wandelpromenade La Rambla. Van de vele straatartiesten vallen de "levende standbeelden" het meeste op. Vlakbij de Rambla vinden we de overdekte markt "La Boqueria". Fruit, groenten, verse vis, kakelverse eieren, je kan het hier allemaal in de vroege ochtend kopen.

We slenteren verder langs de Rambla naar de Rambla del Mar, een modern aanhangsel in de haven van deze promenade. Daar nemen we de kabelbaan boven de haven naar de Montjuïc. Er zijn talrijke tuinen op de hellingen waar de Barcelonezen rust en verpozing zoeken tijdens het weekend. We bezoeken de exotische cactustuin en passeren ook nog kort het olympisch stadion van 1992 en tevens enkele kunstwerken in het Poble Espagnol.

Voetbalfan of niet, iedereen zal het beamen, een bezoek aan Camp Nou, het stadion van FC Barcelona is meer de moeite waard. Maar liefst 120.000 toeschouwers kunnen hier een zitje vinden, op de topmatchen zit het stadion nokvol.

fotoParken genoeg in Barcelona, maar het meest bekende is wellicht het Park Güell. Ontworpen door Gaudí maar vroegtijdig stopgezet. Hier komt de passie van Gaudí voor natuurlijke vormen tot uiting: het artificiële lijkt hier soms meer natuurlijk dan het natuurlijke.

Andere pareltjes van modernistische architectuur vinden we langsheen de Passeig de Gracia. Het Casa Amattler, het Casa Battló en La Pedrera.

Hoogtijd om de wandelschoenen aan te trekken voor het hooggebergte! De noordgrens van Catalonië wordt immers gevormd door de Pyreneeën. La Noguera is een spectaculaire kloof waar de gelijknamige rivier zich tussen de rotsen perst. Maar het echte hooggebergte vinden we in het Parc Natural d'Aigüestortes i Estany de San Maurici. Klein in oppervlakte maar groot in natuurschoon: bergpieken van graniet en leisteen, groen beboste hellingen en honderen grote en kleine meertjes allemaal makkelijke te bezoeken gedurende een fikse dagwandeling of wie meer tijd heeft kan overnachten in één van de berghutten.

Ten zuiden van het park ligt Val de Boi. Een vallei met enkele schitterende romaanse kerkjes die zijn opgenomen in de lijst van het werelderfgoed van de Unesco. In de Val d'Aran is het nog rustiger, het gebied kent wat meer neerslag en we vinden er dan ook heel groene valleien.

Tussendoor houden we ook nog even halt bij Gaudí, niet alleen in Barcelona vinden we zijn werk terug, ook in de Pyreneeën ontwierp hij een tuin: Jardins Artigas.

fotoTerug naar de kust in het zuiden, naar Tarragona en de Costa Daurada. Tarragona is letterlijk bezaaid met romeinse bouwwerken, waaronder het prachtig bewaarde aquaduct. En natuurlijk vergeten we niet een kort bezoekje aan Salou en de gouden (maar overvolle) zandstranden van de Costa Daurada. Tenslotte eindigen we met spectaculaire folklore in Valls: het bouwen van Castells, torens van mensen tot 8 of 9 lagen hoog.
   
 
   
top

Korte inhoud

foto

Deel 1:

Prehistorie
Empúries
Parc Natural del
Cap de Creus
Sant Pere de Rodes
Cadaqués
Figueres
Girona
La Garrotxa
Ballonvlucht
La Ruta del Cister
Siruana
Ebrodelta

Deel 2:

Dansende fonteinen
Haven en flats
Sagrada Familia
La Rambla
La Boquería
Montjuïc
FC Barcelona
Park Güell
Paseig de Gracia
La Noguera
Parc Aigüestortes
Val d'Aran
Val de Boi (romaanse kerkjes)
Jardins Artigas
Tarragona
Costa Daurada
Valls (Castells)
   
 

Muziekstukken

   
 
Titel Zanger/groep/auteur CD/LP
Isabel Mickey Erbe & Maribeth Solom
Chorale IV Alame Oo Ya Adiemus Cantata Mundi
Chorale III Vocalise Adiemus Cantata Mundi
Slomotion Spinners Out of the Blue
After the Rain Michael Whalen Great African Moments
To Zucchabar H. Zimmer & D. Gasparayan Pure Music 5
Granzina (Tekst) Esta Loco A Fuego Lento
Antartica Versalife Base Exterior Deus Ex Soundtrack
Garden of Eden Govi Pure Moods IV
Pie Jesus Domine Cristóbel de Morealès España Antología
The Dark and the Light Michael Whalen Forever Wild
Winding to Infinity Michael Whalen Forever Wild
Up, up and away (Tekst) Fifth Dimension
Koyaanisqatsi Philip Glass
Preludj Coral P. Jordi M. Bou i Simó L'Orgue de Poblet
Benedicta es Tu (Tekst) Cor de Morrjos Monestir de Poblet
Two Socks John Barry Dances with Wolves
Loss of the journal John Barry Dances with Wolves
Canción de Amor Paco de Lucía Antología
Barcelona (Tekst) Freddy Mercury & Monserrat Caballé
Ha llovido (Tekst) Marina Rossell Ha llovido
Mercè (Tekst) Maria del Mar Bonet El Cor del temps
A Gentleman's Honor (Tekst) Philip Glass The essential Philip Glass
Ancient eternal and immortal spirit Spyros Samaras
Bed Philip Glass The essential Philip Glass
Barcelona Anthem (Tekst) FC Barcelona
Times of Change Michael Whalen Forever Wild
Stormlight Michael Whalen Forever Wild
Sobrepena Hevia Tierra de Nadie
Palus Nebularum Karl Jenkins Best of Lord of Mystery
Serenade to Spring Secret Garden The ultimate Secret Garden
Man of La Mancha Main Theme Man of La Mancha
O Yeah Yello
Emiliano Zapata (Tekst) Marina Rossell Y Rodara El Mundo
 
   
top
foto foto
foto foto
foto foto
foto foto
foto foto
foto foto
foto
foto kaart foto
   
top