ApparatuurGalerijSitemap
Diafilm | Diaschermen | Projectoren | Overvloeiers | Software | Polaroid Digital Film Recorder | Nikon Coolscan IV ED | Geluid | Nikkor 35mm
 

De diAV overvloeiers

 

Wat?

 
  Voor de overvloei-effecten en de synchronisatie van de beelden met tekst en muziek maken we gebruik van zelfgeschreven software. Die software stuurt zelfbouwhardware aan en de combinatie laat ons toe met een minimale investering effecten te bekomen waarvoor men in het commerciële veld een tienmaal hoger bedrag mag neertellen.

Een nadeel is wel dat PC of laptop nodig is bij de projectie

We gebruiken twee types overvloeiers, die elk vier diaprojectoren kunnen aansturen. Qua mogelijkheden zijn de twee toestellen gelijkwaardig, maar toch zijn er verschillen.

 
 

Principe

 
  Tijdens projecties krijgen we vaak de vraag hoe het hele systeem werkt. Zo'n opstelling met computer, een overvloeier, kabels, projectoren en versterker toont indrukwekkend, het principe is echter vrij eenvoudig:
 
  • De muziek en commentaar wordt digitaal gemixt met de PC en een standaard muziekCD wordt aangemaakt.
  • De muziekCD wordt afgespeeld via de CDromlezer van de computer.
  • De software is in staat om de tijdcode die op iedere CD staat in realtime te lezen.
  • In de editor van de software staan de instructies die op een bepaald tijdstip naar de projectoren dienen gestuurd te worden.
  • De software voert de instructie op de gepaste tijd uit en stuurt de nodige codes naar de overvloeier.
  • Die overvloeier stuurt de lampen en het transport van de vier projectoren aan.

 

 
 

Dissolve Unit "diAV" uit Elektuur 1992

 
  Onze "oude" overvloeier is de dissolve-unit, gebouwd naar een project dat in 1992 werd gepubliceerd in het hobbyblad Elektuur", en is ontworpen door A.M.J. Rietjens. Deze was trouwens ook verantwoordelijk voor het Dia-overvloeiboek (ISBN 90-5381-037-4, een uitgave van Elektuur BV, september 1993). In dit boek wordt niet alleen het DiAV project nog eens uit de doeken gedaan, maar staan er ook verschillende andere overvloeiprojecten toegelicht, en gaat men dieper in op de technische aspecten van overvloeien. Zo leert men o.a. hoe men van een gewone diaprojector voor een prikje een overvloeiprojector maakt. Dit boek is een absolute aanrader! De verbinding tussen deze overvloei-eenheid en de PC wordt tot stand gebracht via een zelf te maken kabel die verbonden wordt met de paralelle poort van de PC.
 
 

Dissolve Unit "midiLight" uit Elektuur nr. 448 - februari 2001

 
  Anderzijds is er de recentere midilight, ook verschenen in Elektuur en ontworpen door de Belg André Mylle. De verbinding tussen PC en overvloeier wordt hier gemaakt met een midi-kabel, aan te kopen in de speciaalzaak, ofwel vrij makkelijk zelf te maken. In vakliteratuur en op het internet zijn trouwens verschillende sites te vinden die de bouw van een dergelijke kabel toelichten.

Zoals eerder gezegd zijn beide overvloeiers in staat om vier afzonderlijke projectoren aan te sturen. Onder aansturen verstaan we zowel het wisselen van de dias in de laders, als de regeling van de lampsterkte. De midilight is daarenboven nog eens in staat om vier relais te schakelen (bv. om een lamp aan- en uit te doen). Beide toestellen hebben verder analoge mogelijkheden. De "oude" overvloeier is wat groter en heeft een aanduiding van de overvloeiers en de dianummers voor elke projector. De nieuwe is een stuk kleiner en is ook een stuk goedkoper in de bouw, mede doordat de bouw veel minder onderdelen vraagt.

 

 
 
 
 
 

Edirol UM-1 interface

  Edirol UM-1Op de meeste laptops is geen MIDI-poort aanwezig. Om dit probleem op te lossen is er de Edirol UM-1 interface van Roland. Deze interface wordt aangesloten op een USB-poort van de draagbare computer. Het andere uiteinde gaat rechtreeks in onze midilight.

Enkel een driver dient geinstalleerd te worden en het geheel functioneert alsof er een midipoort aanwezig is op de laptop.